Založ si blog

Skôr než všetko popredáme…

Keď som začínal svoju pracovnú kariéru stáli sme s mojim starším kolegom pri rysovacej tabuli./Pre mladšie ročníky-rysovacia tabuľa,slengovo „prkno“,je zariadenie,pri ktorom konštruktéri a projektanti nadobúdali kŕčové žily,vyššie dioptrie a napriek všetkým okolnostiam na nich vznikalo veľa dobrých technických riešení./Na moje otázky k výrobku,ktorého projekt sme hodnotili,ma kolega poučoval,že najlepší dielec je ten,ktorý tam nie je.Nebude sa kaziť,nevyžaduje žiadnu údržbu.

Určitou,za vlasy pritiahnutou analógiou,možno povedať,že najlepší štátny podnik je ten,ktorý nie je.Netreba sa oň starať.Presnejšie,štát sa nemusí starať.A pretože najhorším gazdom je štát,treba všetko,čo sa len dá,privatizovať.Toť jednoduchá filozofia,z ktorej pri snahe súčasnej vlády sprivatizovať zbytky štátneho vyplýva,že sme si zvolili zlých gazdov.Teda,aspoň čo sa týka vzťahu k štátnemu.Predpokladám,že vo vzťahu k svojmu súkromnému je ich postoj celkom iný.

So záujmom sledujem vyjadrenia zainteresovaných k pripravovanej privatizácii teplární.Nie žeby som mal záujem sa tohto určite lákavého aktu zúčastniť,ale filozofia argumentov je prinajmenšom technicky nezdôvodniteľná a provokujúca.Teplárne už zo svojej podstaty nemôžu byť stratové.Napriek cenovej regulácii a všetkým naozajstným aj pseudookolnostiam.

Skúsme si predstaviť,čo urobí prípadný nový majiteľ niektorej z teplárni.Hneď ako mu to umožní zákon,prepustí aspoň tretinu zamestnancov. Tým dňom spôsobí problém štátu.Tomu štátu,ktorý sa chcel problému zbaviť,aj sa ho zbavil,akurát mu pribudol ďalší,vo forme nových nezamestnaných.Že ich nemáme málo,o tom snáď netreba diskutovať.A že v štátnych podnikoch je prezamestnanosť,o tom tiež nemusíme.Keď hovoríme o efektivite,určite stojí zato pristaviť sa pri „celozávodnom výbore strany“.Tento termín známy z obdobia pred rokom´89,je v podstate aktuálny aj dnes.Premenovaný na rôzne dozorné rady a pod.Je to orgán,ktorý je zložený z členov strany,akurát nie jednej,z viacerých.Ale koaličných.Teda ťahajúcich jedným smerom,s povinnosťou poslúchať tých,ktorí ich tam nominovali.Ich prínos pre podnik je samozrejme jedno velikánske mínus a záujem jediný,koľko si dokážu uhryznúť zo spoločného koláča.Ešte aj v porovnaní s tým bývalým výborom pôsobia trápne.V tom niekdajšom totiž sedeli  ľudia,ktorí v tom podniku pracovali a vedeli aspoň kde je podnikový bufet.Tí terajší neraz vedia len to,z ktorej banky majú očakávať apanáž.

Krokov pre „normalizáciu“ podnikov je určite viac a zamýšľať sa nad nimi by mali tí,ktorí sa uchádzali o dôveru a aj ju dostali.Niečo predať je v podstate najjednoduchšie.Hlavne keď som to dostal zadarmo.V takom prípade je obchod vždy „efektívny“.Keď sú s nim spojené aj provízie,aj veľmi lákavý.A že pri predaji zaujímavých objektov sú aj provízie zaujímavé,nepochybujme.

Napriek trochu „odľahčenému“ začiatku tohto článku si myslím,že zbavovať sa aktív štátu skôr,ako sa urobia všetky kroky pre ich ozdravenie a efektívne využívanie,nesvedčí o mimoriadnych schopnostiach.Privatizácia by mala byť posledným krokom po vyčerpaní všetkých ostatných možností. Len čo s tým,keď provízie pri predaji zaujímavých objektov sú také zaujímavé a podobná šanca sa už v budúcnosti nemusí opakovať.Čo keď nás už viac nezvolia?

Kedy bolo lepšie?

01.02.2013

Včera ráno som zachytil správu,vraj 30% Čechov si myslí,že za komunizmu sa mali lepšie.Hlúposť,komunizmus tu nikdy nebol,komunisti boli pri moci,ale vieme,čo asi chcel autor povedať.Hneď mi napadol vtip z rokov 80tych ,ako babka prišla na mestský výbor strany a spýtala sa tam nejakého tajomníka:to už sme ten komunizmus vybudovali,alebo bude ešte horšie?Jediným nedostatkom [...]

Trochu o prísloviach

14.06.2012

Slovenčina je bohatá na príslovia.Napríklad,aký otec,taký syn,..alebo,aká matka,taká Katka.Najnovšie by som k nim pridal,aký Fígeľ,také KDH aj so svojimi nominantmi.Až sa hanbím,ale musím sa priznať,že v ostatnom čase by som radšej ako hrdý Slovák,bol len Hrdý.S otvoreným srdcom,náručou a hoci aj šampanským,by som vítal svoju Hrdú.Z jej strany by stačilo,keby [...]

Klebety z domova a blízkeho okolia.

28.02.2012

Žijeme v strašne dynamickej dobe.Veci sa menia skôr,ako ich človek dokáže domyslieť.Ešte pred týždňom chcel sused vypísať tipovaciu súťaž,či má viac životov jeho mačka,alebo Mikulčík vo svojich funkciách.Dnes už je to neaktuálne.Mačka vyhrala.Auto ju zrazilo až v nedeľu. Nestihla prebehnúť cez cestu.Niektorí hovoria,že výsledok ešte nemusí byť [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 39873x
Priemerná čítanosť článkov: 1994x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy